Burgemeester ontvangt canon van Hoogeveen
Maandag, 21 Februari.
Hoogeveen – Burgemeester Lohuis legde vorige week de belofte af als burgemeester van Hoogeveen. Dit onder toeziend oog van de gemeenteraad, vrienden, bekenden, veel publiek en een druk fotograferende pers.

Tijdens de receptie na afloop ontving hij het eerste exemplaar van de Canon van Hoogeveen. Een Canon is een reeks geselecteerde feiten die typerend zijn voor een geschiedenis, en van waaruit vervolgens een beeld wordt geschetst van die geschiedenis. De canon van Hoogeveen is daarmee een prachtig middel om in het onderwijs iets te vertellen van de geschiedenis van de gemeente Hoogeveen of om tijdens spreekbeurten, lezingen, of officiële momenten toelichting te geven op de achtergronden daarvan. De burgemeester zal hem zeker lezen, al is het alleen al omdat zijn kinderen het 2e exemplaar kregen en toezeiden hem in huiselijke sfeer bij pa onder de aandacht te houden.

De canon van Hoogeveen is een overzicht van de geschiedenis van Hoogeveen in 25 hoofdmomenten, vensters. De Canon van Hoogeveen was al eerder gepubliceerd op internet. In 2008 verscheen de digitale editie op de internetsite van het Museum de 5000 Morgen tijdens een midwinteractiviteit. Marga Zwiggelaar, conservator van het Museum de 5000 Morgen, en Albert Metselaar, historicus, gaven toelichting op hun geesteskind. Hoogeveen was daarmee de eerste plaats in het noorden die een eigen canon had.

De in boekvorm verschenen papieren versie is tevens een enigszins verbeterde en aangevulde versie geworden. Gebleven zijn de 25 hoofdpunten. Daarbij is gezocht naar hoofdpunten die voor de geschiedenis van Hoogeveen van belang zijn geweest en die tevens behoorlijk eigen zijn voor deze plaats. Archeologie is bijvoorbeeld niet gekoppeld aan het hunebed, wat de Canon van Nederland wel heeft gedaan, maar aan de boot van Pesse. De eerste handel in veen is niet gekoppeld aan het jaartal 1625, omdat er nog een veel ouder jaartal en veel invloedrijker moment naar voren is gekomen, namelijk de veenaankoop uit 1551. Naast al deze jaartallen is vervolgens een opbouw gekomen met inspirerende informatie uit andere periodes van Hoogeveens geschiedenis. Via dat ene moment wordt gekeken naar andere gelijkende zaken. En zo wordt dus een ‘venster’ in de canon gecreëerd.

De canon van Hoogeveen is verkrijgbaar in de boekhandel en voor wie niet in de buurt mocht wonen te bestellen via 0528 275584 of albertmetselaar@home.nl