De gemeenteraad van Hoogeveen heeft vanavond,16 december 2010, een voordracht vastgesteld voor de nieuwe burgemeester van Hoogeveen.

De gemeenteraad stelt unaniem voor als zijn eerste kandidaat te benoemen Drs Karel Lohuis.
is geboren in Oldenzaal op31 juli 1958 Hij is gehuwd en heeft 2 kinderen. Hij houdt van tennis, saxofoon spelen, muziek, films en wandelen. Na het gymnasiumalfa studeerde hij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

Karel Lohuis is sinds juni 2002 burgemeester van de gemeente Haaksbergen Daarvoor was hij vanaf 1997 burgemeester van de gemeente Wognum. In deperiode 1994-1997 was hij lid van het dagelijks bestuur van de Regio Twente.Van 1990-1997 was hij wethouder van Oldenzaal. Hij begon in 1984 zijn loopbaan als docent geschiedenies in Enschede en Oldenzaal Karel Lohuisis lid van de
PVDA

De vertrouwenscommissie heeft inKarel Lohuis de burgemeester gevonden die zij zocht, maar die met name ook Hoogeveen zocht. Hij is bijzonder gemotiveerd om naar Hoogeveen te komen en heeft zich al goed in Hoogeveen verdiept.

In Karel Lohuis ziet de vertrouwenscommissie de verbinder die de samenwerking zal bevorderen die Hoogeveen zo belangrijk vindt. Daarnaast beschikt Karel Lohuis uit een uitgebreid netwerk dat hij met Hoogeveen zal delen.

De raad heeft deze voordracht unaniem overgenomen.

Na vaststelling van de voordracht gaat deze door tussenkomst van de commissaris van de Koningin naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vervolgens wordt een Koninklijk besluit geslagen waarmee de benoeming plaatsvindt. De benoemde wordt daarna in een buitengewone raadsvergadering geïnstalleerd.